VERBALIZATION OF THE CONCEPT DOUBT BY MEANS OF EPISTEMIC MODALITY

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31861/gph2021.831-832.240-252

Keywords:

concept, doubt, epistemic words, intensifiers, modifiers, phrases, modality, harmonic / disharmonic type phrases

Abstract

У статті розглянуто вербалізацію концепту DOUBT засобами епістемічної модальності, а саме епістемічно маркованими словами та словосполученнями. Актуальність дослідження зумовлена тенденцією до активного вивчення епістемічної модальності (Палмер  Ф., Халлідей М.), епістемічних слів (Байбер Д., Вежбицька А.), словосполучень гармонійного/ дисгармонійного типу (Аіджмер К., Хойє Л.) та слів-інтенсифікаторів (Квірк Р.). Однак, вербалізація концепту DOUBT цими одиницями ще не вивчалася. Об’єктом дослідження є способи вербалізації концепту DOUBT засобами епістемічної модальності, а предметом дослідження ‒ значення епістемічних слів та словосполучень Adv+V/ V+Adv, Modal V+Adv, Adv+Adj, Adj+N, де головними словами є епістемічно марковані слова, а прислівники та прикметники виступають модифікаторами та інтенсифікаторами значення. Матеріал дослідження ‒ словникові визначення епістемічних слів, словосполучення епістемічних слів з прислівниками-інтенсифікаторами у словнику Oxford Collocations Dictionary, сучасна англійська художня література від 90-х років ХХ ст. до цього часу. Методика дослідження полягає у використанні компонентного аналізу епістемічних слів для визначення слів з семою “uncertain”, лексико-семантичного аналізу для виокремлення слів-вербалізаторів концепту DOUBT, у аналізі сполучуваності епістемічних слів з словами-інтенсифікаторами та прагматичному аналізі епістемічних слів та словосполучень в тексті.

Результати дослідження полягають у виявленні семантичних ознак, які є притаманними для слів-вербалізаторів концепту DOUBT, та їх віднесення в групи за семантичними ознаками. Дослідження словосполучень гармонійного/ дисгармонійного типу дозволяють віднести до словосполучень-вербалізаторів концепту DOUBT ті, які мають у своєму складі одиниці, що виражають слабку силу модальності (напр. could possibly), та ті, значення яких модифікується словами-інтенсифікаторами в бік інтенсифікації невпевненості (напр. will possibly). У словосполученнях Adv+V/ V+Adv, Adv+Adj, Adj+N було простежено вплив прислівника міри та способу на значення фрази. Вивчено сполучуваність епістемічних слів на позначення концепту DOUBT та епістемічних слів впевненості та ймовірності з ампліфаєрами, емфесайзерами та даунтонерами (терміни Quirk R.). Встановлено, що вживання епістемічних слів впевненості та ймовірності з даунтонерами мітигують впевненість такої фрази і сприяють її віднесенню (напр. hardly believe) до традиційних вербалізаторів концепту DOUBT.

Downloads

Download data is not yet available.

Downloads


Abstract views: 4

Published

2024-02-05

How to Cite

VERBALIZATION OF THE CONCEPT DOUBT BY MEANS OF EPISTEMIC MODALITY. (2024). Germanic Philology. Journal of Yuriy Fedkovych Chernivtsi National University, 831-832, 240-252. https://doi.org/10.31861/gph2021.831-832.240-252

Similar Articles

1-10 of 67

You may also start an advanced similarity search for this article.