ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ БЕЗПЕКОЮ ПРОДУКЦІЇ ТА РОЗВИТКОМ БІОТЕХНОЛОГІЙ У КОНТЕКСТІ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ-БІОТЕХНОЛОГІВ
DOI:
https://doi.org/10.31861/biosystems2023.01.044Ключові слова:
біотехнології, безпека харчової продукції, сертифікація, підтвердження відповідності, декларація про відповідність, НАССРАнотація
Людство з давніх давен використовує у своєму повсякденному житті біотехнології, основані на процесах бродіння. На сьогодні спектр їх надзвичайно урізноманітнився як за рахунок отримання нових, більш перспективних збудників цих процесів, так і за рахунок появи нових сучасних напрямків розвитку. Одними з найважливіших серед цих напрямків є використання біотехнологій для отримання продуктів харчування та у медичній сфері, і тут одразу постає питання про ступінь безпечності продуктів такої діяльності. У зв’язку з цим розроблена та постійно переглядається й оновлюється база нормативної документації, що регламентує діяльність підприємств у сфері досягнення безпечності продукції та послуг, наданих ними.
Із розвитком світової торгівлі спостерігається активізація діяльності державних інституцій у напрямку гармонізації наявної законодавчої бази із міжнародними вимогами, що є характерною рисою і для незалежної України. Значні зусилля в нашій державі направлені на перегляд наявних діючих стандартів, розробку і впровадження нових, а також шляхів підтвердження безпечності продукції, отриманої на базі використання сучасних біотехнологій.
У роки незалежності спочатку активно впроваджувалася норма, в основу якої були покладені вимоги щодо проведення обов’язкової та, за бажанням, добровільної сертифікації. Це призвело не тільки до досягнення відповідності новим вимогам про безпечність харчової продукції, але й до суттєвого покращення її якості. Паралельно, однак, розвивалася й інша ситуація – швидкий розвиток біотехнологій призводив до невідповідності наявної нормативної документації до вимог щодо її виробництва. Це являло собою суттєву перепону для розвитку торгівельних відносин, що особливо гостро відчувалося при виході українського виробника на міжнародний ринок, оскільки його продукція далеко не завжди була конкурентноспроможною.
Сьогодні у світі панує практика декларування виробником дотримання заявленим вимогам безпечності харчової продукції. Так, замість обов’язкової та добровільної сертифікації, на міжнародному ринку пред’являються вимоги щодо наявності на неї декларації про відповідність, яку надає сам виробник, або сертифікату відповідності, виданого органом із сертифікації після проведення перевірки фаховими аудиторами та випробувань продукції, проведеними на відповідність вимогам діючих стандартів акредитованими в НААУ випробувальними лабораторіями. Єдиною загальновизнаною міжнародними організаціями науково обґрунтованою системою управління безпечністю харчової продукції є система НАССР (Hazard Analysis and Critical Control Points), яка ідентифікує, оцінює і контролює визначальні для безпечності харчових продуктів небезпечні фактори. На сьогодні її впровадження є обов’язковим на всіх підприємствах харчової галузі України. Враховуючи вимоги часу і потреби суспільства, є зрозумілим, що успішність її впровадження значною мірою залежить і від якості підготовки молодих фахівців, яка забезпечується за рахунок синтезу знань, отриманих ними під час опанування теоретичних і практичних навчальних курсів.
Посилання
Law of Ukraine «On technical regulations and conformity assessment». The Official Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine [Zakon Ukrainy «Pro tekhnichni rehlamenty ta otsinku vidpovidnosti»]. 2015; (14), 96. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/124-19#Text (in Ukrainian).
Law of Ukraine «On basic principles and requirements for the safety and quality of food products» [Zakon Ukrainy «Pro osnovni pryntsypy ta vymohy do bezpechnosti ta yakosti kharchovykh produktiv»]. The Official Bulletin of the Verkhovna Rada of Ukraine. 1998; (19), 98. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text (in Ukrainian).
Order 590 «On approval of the Requirements for the development, implementation and application of permanent procedures based on the principles of the Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР)» of the Ministry of Agrarian Policy from 01.10.2012 [Nakaz 590 «Pro zatverdzhennia Vymoh shchodo rozrobky, vprovadzhennia ta zastosuvannia postiino diiuchykh protsedur, zasnovanykh na pryntsypakh Systemy upravlinnia bezpechnistiu kharchovykh produktiv (НАССР)» Minahropolityky vid 01.10.2012]. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1704-12#Text (in Ukrainian).
Kurman T. Legal principles of the use of biotechnology in conditions of sustainable development of agricultural production [Kurman T. Pravovi zasady vykorystannia biotekhnolohii v umovakh staloho rozvytku silskohospodarskoho vyrobnytstva]. Entrepreneurship, Economy and Law. 2018; (7), 97-102. (in Ukrainian).
Lozova T M. Application of the food safety management system (НАССР). Herald of Lviv University of Trade and Economics. Technical sciences. 2019; (22), 34-37. https://doi.org/10.36477/2522-1221-2019-22-06 (in Ukrainian)
Matviichuk L, Chepurda L, Chepurda H. Prospects of the implementation оf the safety and quality management system of restaurant products. Innovations and technologies in the ser vice sphere and food industry. 2022; 2(6), 9-14. https://doi.org/10.32782/2708-4949.2(6).2022.2 (in Ukrainian).
Rusavska V, Taran M. Introduction of food safety management system on the basis of HACCP principles as an effective method of conquering competitive positions in the market of goods and services for restaurant business institutions. Entrepreneurship and Trade. 2021; 31, 47-54. https://doi.org/10.36477/2522-1256-2021-31-07 (in Ukrainian).
The standard of higher education of a bachelor in the specialty 162 «Biotechnology and bioengineering» of the field of knowledge 16 «Chemical and bioengineering» was approved and put into effect by the Order of the Ministry of Education and Science of Ukraine from 04.10.2018. N 1070. https://mon.gov.ua/storage/app/media/vishcha-osvita/zatverdzeni%20standarty/12/21/162-Biotekhn.ta.bioinzh.bakalavr-10.12.pdf (in Ukrainian).
Titomyr L, Vlasiuk K. Advantages of the haccp system in the restaurant business. Economy and Society. 2022; (45). https://doi.org/10.32782/2524-0072/2022-45-74 (in Ukrainian).
Biotechnology Market Size, Share & Trends Analysis Report By Technology (Nanobiotechnology, DNA Sequencing, Cell-based Assays), By Application (Health, Bioinformatics), By Region, And Segment Forecasts, 2023 - 2030. Report ID: 978-1-68038-134-4. https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/biotechnology-market
Guidance document on the implementation of certain provisions of Regulation (EC) No 852/2004. On the hygiene of foodstuffs. Brussels, 2018. https://food.ec.europa.eu/system/files/2018-10/biosafety_fh_legis_guidance_reg-2004-852_en.pdf
Kucher L., Knіaz S., Pavlenko O., Yavorska N., Dzvonyk V., Rozmaryna A., Yuzva I. State and Prospects of Ukraine’s Implementation of HACCP to Implement EU Directives on Food Safety. European Journal of Sustainable Development. 2021; 10(3), 316. doi: 10.14207/ejsd.2021.v10n3p316
Onegina V., Kravchenko Y., Antoshchenkova V. Improving the efficiency of quality management and safety of dairy production in Ukraine in the conditions of european integration. Vectors of competitive development of socio-economic systems: Monograph / editors O. Mandych, T. Posuka. – Opole: The Academy of management and admimistration in Opole, 2020. – P. 100-105.
Second FAO/WHO global forum for food safety regulators Bangkok, Thailand, 12–14 October 2004. European food safety control systems: new perspectives on a harmonized legal basis. https://www.fao.org/3/j2975e/j2975e.htm