АНТИОКСИДАНТНА АКТИВНІСТЬ СПИРТОВИХ ЕКСТРАКТІВ ПЛОДОВИХ ТІЛ ГРИБІВ ВИДІВ HERICIUM ALPESTRE, HERICIUM CORALLOIDES
DOI:
https://doi.org/10.31861/biosystems2024.02.235Ключові слова:
антиоксиданти, спиртові екстракти, H. coralloides, H. alpestreАнотація
Метою роботи було дослідження антиоксидантних властивостей етанольних екстрактів плодових тіл грибів H. coralloides та H. alpestre. Зразки грибів висушували, подрібнювали та зберігали в скляній тарі перед початком процесу екстракції. Для екстракції використовували 70 % етиловий спирт, отриманий екстракт концентрували під вакуумом при 40°С на роторному випарнику. Оцінку активності поглинання радикалів DPPH проводили при 517 нм, використовуючи аскорбінову кислоту як контроль. Активність поглинання супероксидних радикалів визначали за методом Larocca при 560 нм, що базується на використанні нітросинього тетразолію як поглинача супероксидних радикалів; активність поглинання гідроксильних радикалів визначали за методом Halliwell і Gutteridge, що базується на кількісному визначенні продукту розпаду 2-дезокси-D-рибози, який утворює рожевий хромоген при нагріванні з TBA при низькому pH. Показано, що у межах концентрацій 0,05 – 0,15 мг/мл активність поглинання радикалів DPPH спиртовими екстрактами грибів Hericium alpestre and Hericium coralloides достовірно не відрізняється, проте антиоксидантна активність екстракту Hericium alpestre у концентрації 0,25 мг/мл перевищує антиоксидантну активність спиртового екстракту Hericium coralloides. Поглинальні ефекти етанольних екстрактів із досліджуваних видів грибів щодо радикалів DPPH зростають із збільшенням їх концентрації. Водночас 70 % спиртові екстракти грибів Hericium alpestre та Hericium coralloides виявляють високу супероксид-інгібуючу та гідроксил-інгібуючу активність. При цьому досліджувані активності підвищуються зі збільшенням концентрації екстракту. Hайвища супероксид-інгібуюча та гідроксил-інгібуюча активність характерна для екстрактів грибів з концентрацією 0,5 мг/мл. Достовірної різниці між супероксид-інгібуючою активністю Hericium alpestris і Hericium coralloides у концентрації 0,25 – 0,5 мг/мл не виявлено. Отримані результати свідчать про високий антиоксидантний потенціал спиртових екстрактів обох досліджуваних грибів, які є перспективними джерелами для отримання антиоксидантних сполук для корекції наслідків оксидативного стресу.
Посилання
1. Boonsong, S., Klaypradit, W., Wilaipuna, P. (2016) Antioxidant activities of extracts from five edible mushrooms using different extractants. Agric Nat Resour, 50, 89–97. https://doi.org/10.1016/j.anres.2015.07.002.
2. He, X.R., Wang, X.L., Fang, J.Y., Chang, Y., Ning, N. (2017) Structures, biological activities, and industrial applications of the polysaccharides from Hericium erinaceus (Lion's Mane) mushroom: a review. Int J Biol Macromol, 97, 228–237. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2017.01.040.
3. Hsu, C., Liao, E., Chiang, W., Wang, K. (2023) Antioxidative Activities of Micronized Solid-State Cultivated Hericium erinaceus Rich in Erinacine A against MPTP-Induced Damages. Molecules, 28(8), 3386. https://doi.org/10.3390/molecules28083386.
4. Kopylchuk, H., Voloshchuk, O., Pasailiuk, M. (2023). Comparison of total amino acid compositions, total phenolic compounds, total flavonoid content, β-carotene content and hydroxyl radical scavenging activity in four wild edible mushrooms. Ital J Mycol, 52 (1), 112–125. https://doi.org/10.6092/issn.2531-7342/16457.
5. Larocca, M., Perna, A.M., Simonetti, A., Gambacorta, E., Iannuzzi, A., Perucatti, A., Rossano, R. (2017) Antioxidant and anti-inflammatory effects of leaves cauliflower powder-enriched diet against LPS induced toxicity in rabbits. Food Funct, 8, 3288–3296. https://doi.org/10.1039/c7fo00253j.
6. Li, G.Q., Liu, Q.H., Wang, X.M., Yang, Y.J. (2014) Antioxidant activity of Hericium erinaceus and its effects on antioxidant enzymes and immunity. J Med Plants Res, 8 (6), 256–263. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2012.09.009.
7. Nguyen, Q.M., Le, L.S., Nguyen, M.N., Nguyen, C.C., Ho, X.A.V., Nguyen, V.P., Tran, T.M. (2021) In vitro antioxidant activity and bioactive compounds from Calocybe indica. Natural Science, 130, 15–22. https://jos.hueuni.edu.vn/index.php/hujos-ns/article/view/6348
8. Rahman, M.M., Islam, M.B., Biswas, M., Alam, A.H.M.K. (2015) In vitro antioxidant and free radical scavenging activity of different parts of Tabebuia pallida growing in Bangladesh. BMC Res Notes, 8, 621. https://doi.org/10.1186/s13104-015-1618-6