СТАН АНТИОКСИДАНТНИХ ЕНЗИМІВ НИРОК ЩУРІВ ПРИ УРАЖЕННІ СУЛЕМОЮ
DOI:
https://doi.org/10.31861/biosystems2024.02.238Ключові слова:
глутатіонпероксидаза, каталаза, продукти окисної модифікації білків, ТБК-реакційні продукти, сулема, ниркиАнотація
Вивчали активність каталази, глутатіонпероксидази у нирках щурів через 72 години після введення розчину меркурію дихлориду в дозі 5 мг на 1 кг маси тварин, що є важливим для з’ясування впливу солей меркурію на антиоксидантну систему нирок за умов індукованого діурезу. У постядерних супернатантах шарів нирок визначали: вміст ТБК-реакційних продуктів (ТБК-РП); вміст продуктів окисної модифікації протеїнів (ПОМП); активність каталази та глутатіонпероксидази. Для морфологічної оцінки гістологічних зрізів зразки забарвлювали гематоксиліном і еозином.
Встановлено зниження активності глутатіонпероксидази у кірковій, мозковій речовині та сосочку нирок за умов водного та сольового навантаження після дії меркурію дихлориду, що супроводжувалося підвищенням вмісту продуктів окислювальної модифікації ліпідів і білків та морфологічними змінами у тканині нирок. Посилення окиснювальної модифікації протеїнів і ліпідів у тканинах нирок за умов дії меркурію дихлориду пов’язано, на нашу думку, з різким пригніченням ензимів системи антиоксидантного захисту в нирках. Так, активність глутатіонпероксидази нирок тварин, яким вводили HgCl2, знизилась у всіх шарах нирок у середньому в 3 рази.
Отримані результати свідчать про пригнічення ферментів антиоксидантного захисту у нирках щурів за дії меркурію дихлориду.
Посилання
1. Bevzo V.V. (2017). Superoxide, catalase and general antioxidant activity of blood and liver of rats based on action of MSG. Ukrainian Journal of Medicine, Biology and Sport, 2(1), 12-16. https://doi.org/10.26693/jmbs02.01.012 (in Ukrainian).
2. Hazelhoff M.H, Torres A.M. (2021). Effect of erythropoietin on mercury-induced nephrotoxicity: Role of membrane transporters. Hum Exp Toxicol, 40 (3), 515-525. https://doi.org/10.1177/0960327120958109.
3. Perrone P, Spinelli S, Mantegna G, Notariale R, Straface E, Caruso D, et al. (2023). Mercury Chloride Affects Band 3 Protein-Mediated Anionic Transport in Red Blood Cells: Role of Oxidative Stress and Protective Effect of Olive Oil Polyphenols. Cells, 12(3), 424. https://doi.org/10.3390/cells12030424.
4. Temel Y, Taysi M.Ş. (2019). The Effect of Mercury Chloride and Boric Acid on Rat Erythrocyte Enzymes. Biol Trace Elem Res, 191(1), 177-182. https://doi.org/10.1007/s12011-018-1601-x.