ПЕРЕКИСНЕ ОКИСЛЕННЯ ЛІПІДІВ У APIS MELLIFERA L. ПРИ КОРОТКОТРИВАЛОМУ УТРИМАННІ НА РІЗНИХ ВУГЛЕВОДНИХ ДІЄТАХ
DOI:
https://doi.org/10.31861/biosystems2024.01.046Ключові слова:
Apis mellifera, вуглеводні дієти, перекисне окислення ліпідів, 14 годинний стрес, бджоли-фуражириАнотація
Бджола медоносна (Apis mellifera L.), основний запилювач ентомофільних рослин, є однією з найважливіших комах природних екосистем та виробником таких важливих продуктів як мед, перга, маточне молочко, віск, прополіс, тощо. Ефективність бджільництва обмежується багатьма факторами, основними з яких є виживаність колоній у критичні періоди розвитку, особливо в умовах широкого використання штучних кормів. Дієти, які не відповідають життєвим потребам медоносних бджіл в повноцінному харчуванні, негативно впливають на їх здоров’я. Метою дослідження була оцінка рівня перекисного окислення ліпідів (ПОЛ), як маркера розвитку стресу, у бджіл-фуражирів Apis mellifera carnica., що споживали впродовж 14 годин різні вуглеводні дієти. Бджіл відбирали з крайніх стільників у липні місяці по 40-50 особин у бокси-годівнички, транспортували в лабораторію та утримували впродовж 14-ти годин при 25°С в термостаті на наступних дієтах :I група – 30 %-ний розчин сахарози; ІІ – 30 %-ний розчин цукру; ІІІ – 60 %-ний розчин сахарози; ІV – 60 %-ний розчин цукру; V – 30 %-ний розчин глюкози; VI – 30 %-ний розчин фруктози; VII – 30 %-ний розчин глюкози + 30 %-ний розчин фруктози (1:1); VIII – 15 %-ний розчин глюкози + 15 %-ний розчин фруктози (1:1); IX – 32%-ний розчин меду. Рідким азотом комах контрольної групи заморожували на пасіці, комах дослідних груп – після завершення експерименту; зберігали при мінус 70 °С до проведення біохімічних досліджень. Рівень ПОЛ визначали в окремих тагмах (голова, груди, черевце) за методом Placer з модифікаціями. Виявлено, що відбір у бокси-годівнички, транспортування та утримання впродовж 14 годин невеликого кластеру бджіл-фуражирів є для них значним стресовим фактором, про що свідчить зростання рівня ПОЛ в тканинах голови комах. Найменший ступінь розвитку оксидативного стресу спостерігався у бджіл, яких утримували в боксах-годівничках впродовж чотирнадцяти годин на 30 % глюкозній дієті, про що свідчить найнижчий рівень ПОЛ в тканинах голови та черевця, порівняно з бджолами що споживали фруктозну (30 %), сахарозну (30 % та 60 %) дієти, суміш моноцукрів (15 % + 15 % та 30 % + 30 %) та мед.
Посилання
Berenbaum, M.R., Calla, B. (2021). Honey as a functional food for Apis mellifera. Annu. Rev. Entomol. 66: 185–208. https://doi.org/10.1146/annurev-ento-040320-074933
Cervoni, M.S., Cardoso-Júnior, C.A.M., Craveiro, G., Souza, A.O., Alberici, L.C., Hartfelder, K. (2017). Mitochondrial capacity, oxidative damage and hypoxia gene expression are associated with age-related division of labor in honey bee (Apis mellifera L.) workers. J. Exp. Biol., 220 (21), 4035–4046 https://doi.org/10.1242/jeb.161844
Frizzera, D., Del Fabbro, S., Ortis, G., Zanni, V., Bortolomeazzi, R., Nazzi, F., Annoscia, D. (2020). Possible side effects of sugar supplementary nutrition on honey bee health. Apidologie, 51 (4), 594–608. https://doi.org/10.1007/s13592-020-00745-6
Giampieri, F., Quiles, J., Cianciosi, D., Forbes-Hemandez, T., Orandes-Bermejo, F., Alvarez-Suarez, J., Battino, M. (2022). Bee products: an emblematic example of underutilized sources of bioactive compounds. J. Agric. Food Chem., XXXX (XXX). https://doi.org/10.1021/acs.jafc.1c05822
Gray, A., Brodschneider, R., Adjlane, N., Ballis, A., Brusbardis, V., Charrière, J. D., … Soroker, V. (2019). Loss rates of honey bee colonies during winter 2017/18 in 36 countries participating in the COLOSS survey, including effects of forage sources. Journal of Apicultural Research, 58(4), 479–485. https://doi.org/10.1080/00218839.2019.1615661
Grotto, D., Santa Maria, L, Valentini, J., Paniz, C., Schmitt, G., Garcia, S.C., Pomblum, VJ., Rocha, J.B.T., Farina, M. (2009). Importance of the lipid peroxidation biomarkers and methodological aspects for malondialdehyde quantification. Quim. Nova, 32 (1), 169–174. https://doi.org/10.1590/ S0100-40422009000100032
Habryka, C., Socha, R., Juszczak, L., Slovak, P. (2020). The influence of honey enrichment with bee pollen or bee bread on the content of selected mineral components in multifloral honey. Journal of Food, 14, 874-880. https://doi.org/10.5219/1329
Helmer, S.H., Kerbaol, A., Aras, P., Jumarie, C., Boily, M. (2015). Effects of realistic doses of atrazine, metolachlor, and glyphosate on lipid peroxidation and diet-derived antioxidants in caged honey bees (Apis mellifera). Environ. Sci. Pollut. Res., 22 (11), 8010–8021. https://doi.org/10.1007/s11356-014-2879-7
Hung, K-L.J., Kingston, J.M., Albrecht, M., Holway, D.A., Kohn, J.R. (2018). The worldwide importance of honey bees as pollinators in natural habitats. Proc. R. Soc. B, 285, 20172140. https://doi.org/10.1098/rspb.2017.2140
Jennette, M. R. (2017) High fructose corn syrup down-regulates the glycolysis pathway in Apis mellifera Bridgewater State University. 35. http://vc.bridgew.edu/honors_proj/225
Karavan, V.V., Tsaruk, V.I., Cherevatov, V.F., Yazlovytska, L.S. (2018). The glutathione-S-transferase activity of Apis mellifera L. upon summer feeding with varying carbohydrates diets. [Hlutation-S-transferazna aktyvnist bdzhil-furazhyriv Apis mellifera L. pry litnii pidhodivli pevnymy vuhlevodnymy diietamy]. Sci. Herald Chern. Uni. Biol. (Biol. Sys.), 10 (1), 20–28. https://doi.org/10.31861/biosystems2018.01.20. [in Ukrainian]
Кaravan, V.V., Kachmaryk, D.Yu., Cherevatov, V.F., Panchuk, I.I., Yazlovytska, L.S. (2020) Influence of the summer feeding by carbohydrares on catalase activity in honey bees [Vplyv litnoi pidhodivli vuhlevodamy na aktyvnist katalazy u medonosnyx bdzil]. Sci. Herald Chern. Uni. Biol. (Biol. Sys.), 12 (2):156-165. [in Ukrainian] https://doi.org/10.31861/biosystems2020.02.156
Кaravan V. V., Panchuk, I.I., Yazlovytska L.S. (2023). A low-temperature table for dissection. Utility model patent № 152482 State register of patents of Ukraine for utility models [Nyzkotemperaturnyi preparuvalnyi stolyk. Patent na korysnu modelʹ№ 152482 Derzhavnyy reyestr patentiv Ukrayiny na korysni modeli] 6 [in Ukrainian]. https://base.uipv.org/searchINV/search.php?action=search
Karavan, V.V., Yazlovytska, L.S., Cherevatov, V.F., Panchuk, I.I. (2022). Biomarkers of oxidative stress in Apis mellifera under different carbohydrate diets. [Biomarkery oksydatyvnoho stresu u Apis mellifera za riznykh vuhlevodnykh diiet] Sci. Herald Chern. Uni. Biol. (Biol. Sys.), 14 (1), 39–47. https://doi.org/10.31861/biosystems2022.01.39. [in Ukrainian].
Kieliszek, M., Piwowarek, K., Kot, A.M., Wojtczuk, M., Roszko, M., Bryła, M., Trajkovska Petkoska, A. (2023).
Recent advances and opportunities related to the use of bee products in food processing. Food Science & Nutrition, 11, 4372–4397. https://doi.org/10.1002/fsn3.3411
Kim, H., Frunze, O., Maigoro, A.Y., Lee, M.-L., Lee, J.-H., Kwon, H.-W. (2024). Сomparative study of the effect of pollen substitute diets on honey bees during early spring. Insects , 15, 101. https://doi.org/10.3390/insects15020101
LeBlanc BW, Eggleston G, Sammataro D, Cornett C, Dufault R, Deeby, T., St Cyr, E. (2009). Formation of hydroxymethylfurfural in domestic high-fructose corn syrup and its toxicity to the honey bee (Apis mellifera). J Agric Food Chem. 57, 7369-7376. https://doi.org/10.1021/jf9014526
Loukas, P., Maria, T. (2023) The Application of Honeybee Products in the Health Sector. Advances in Biological Chemistry, 13, 1-16. https://doi: 10.4236/abc.2023.131001
Margotta, J.W., Roberts, P., Elekonich, M.M. (2018).Effects of flight activity and age on oxidative damage in the honey bee, Apis mellifera. Journal of Experimental Biology. 221. jeb183228. https://doi.org/10.1242/jeb.183228
Oršolić, N.; Jazvinšćak Jembrek, M. (2024). Royal jelly: biological action and health benefits. Int. J. Mol. Sci. , 25, 6023. https://doi.org/10.3390/ijms25116023
Papežíková, I., Palíková, M., Syrová, E., Zachová, A., Somerlíková, K., Kováčová, V., Pecková, L. (2020). Effect of feeding honey bee (Apis mellifera Hymenoptera: Apidae) colonies with honey, sugar solution, inverted sugar, and wheat starch syrup on Nosematosis prevalence and intensity. J. of Economic Entomology, 118 (1), 26–33. https://doi.org/10.1093/jee/toz251
Placer, Z.A., Cushman, L.L., Johnson, B.C. (1966). Estimation of product of lipid peroxidation (malonyl dialdehyde) in biochemical systems. Analyt. Biochem., 16 (2), 359–364. https://doi.org/10.1016/0003- 2697(66)90167-9.
Posada-Florez, F., Ryabov, E.V., Heerman, M.C., Chen, Y., Evans, J.D., Sonenshine, D.E., Cook, S.С. (2020) Varroa destructor mites vector and transmit pathogenic honey bee viruses acquired from an artificial diet. PLoS ONE, 15(11), e0242688. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0242688
Ricigliano, V.A., Williams, S.T., Oliver, R. (2022). Effects of different artificial diets on commercial honey bee colony performance, health biomarkers, and gut microbiota. BMC Vet Res., 18, 52 https://doi.org/10.1186/s12917-022-03151-5
Ruiz-Matute, A., Weiss, M., Sammataro, D., Finely, J., Sanz, M. (2010). Carbohydrate composition of high-fructose corn syrups (HFCS) used for bee feeding: effect on honey composition. J. Agric. Food Chem, 58 (12), 7317–7322. https://doi.org/10.1021/jf100758x
Sammataro, D., Weiss, M. (2013). Comparison of productivity of colonies of honey bees, Apis mellifera, supplemented with sucrose or high fructose corn syrup. J. Іnsect Sci, 13, 1–13. https://doi.org/10.1673/031.013.1901
Virgiliou, C., Kanelis, D., Pina, A., Gika, H., Tananaki, C., Zotou, A., Theodoridis, G. (2020). A targeted approach for studying the effect of sugar bee feeding on the metabolic profile of Royal Jelly. J. Chromatogr. A. 1616, 460783. https://doi.org/10.1016/j.chroma.2019.460783
Yazlovitska, L.S., Kosovan, M.D., Cherevatov, V.F., Volkov, R.A. (2016). The catalase activity of Apis mellifera L. upon summer feeding with varying carbohydrate diet [Aktyvnist katalazy Apis mellifera L. pid chas litnoi pidhodivli riznoiu vuhlevodnoiu diietoiu]. Sci. Herald Chern. Uni. Biol. (Biol. Sys.), 8 (2). 182–188. https://doi.org/10.31861/biosystems2016.02.182. [in Ukrainian]
Yazlovytska LS, Karavan VV, Domaciuk M, Panchuk II, Borsuk G and Volkov RA (2023) Increased survival of honey bees consuming pollen and beebread is associated with elevated biomarkers of oxidative stress. Front. Ecol. Evol. 11:1098350. https://doi.org/10.3389/fevo.2023.1098350