ВИЖИВАНІСТЬ ПРОБІОТИЧНИХ ЛАКТОБАКТЕРІЙ В СКЛАДІ ГРАНУЛЬОВАНОГО КОРМУ ПРОТЯГОМ ЙОГО ТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.31861/biosystems2023.02.217Ключові слова:
пробіотики, лактобактерії, аквакультура, кормАнотація
Перспективною групою мікроорганізмів, які можна використовувати як пробіотики в аквакультурі, є бактерії роду Lactobacillus. Ефективним методом цільової доставки цих бактерій в організм гідробіонтів, особливо в умовах великих аквакультурних господарств, залишається додавання пробіотичних препаратів безпосередньо у корм. Проте існує проблема довготривалого зберігання кормів з внесеними до них пробіотиками. В даному дослідженні було оцінено виживаність пробіотичних мікроорганізмів роду Lactobacillus в складі гранульованого корму протягом його тривалого зберігання. Пробіотичні штами лактобактерій Lactobacillus casei ІМВ В-7280, L. delbrueckii subsp. bulgaricus ІМВ В-7281 та L. аcidophilus ІМВ В-7279, люб’язно надані Інститутом мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, додавали до зразків корму Aller Aqua Bronze з наступною перегрануляцією та висушуванням і зберіганням протягом 28 діб. Встановлено поступове зменшення кількості пробіотичних мікроорганізмів у всіх досліджуваних зразках корму протягом експерименту. Через два тижні від початку дослідження кількості живих клітин L. casei та L. bulgaricus статистично не відрізнялись один від одної та становили близько 60% від початкової кількості клітин. Натомість, число життєздатних клітин L. acidophilus становило 52%. Найвищим показником виживаності в гранульованому кормі на 28 добу його зберігання володли пробіотичні мікроорганізми L. delbrueckii subsp. bulgaricus ІМВ В-7281, що становило 58% від початкової кількості внесених бактерій. Найнижчим показником виживаності серед досліджуваних штамів лактобацил володіють L. acidophilus. Оптимальним терміном придатності гранульованого корму, збагаченого пробіотиком, є 14 діб з моменту виготовлення
Посилання
Sales of veterinary antimicrobial agents in 31 European countries in 2022 Trends from 2010 to 2022 Thirteenth ESVAC report 20 November 2023 EMA/299538/2023 Veterinary Medicines Division
Chen X. et al. Probiotics improve eating disorders in mandarin fish (Siniperca chuatsi) induced by a pellet feed diet via stimulating immunity and regulating gut microbiota. Microorganisms. 2021; 9(6): 1288 https://doi.org/10.3390/microorganisms9061288
Valiallahi J. et al. Use of Lactobacillus for improved growth and enhanced biochemical, hematological, and digestive enzyme activity in common carp fishes, (Cyprinus carpio L.), at Mazandaran Iran. North American Journal of Aquaculture. 2018; 80 (2): 206–215. https://doi.org/10.1002/naaq.10027/
Chomová N. et al. Development and evaluation of a fish feed mixture containing the probiotic Lactiplantibacillus plantarum prepared using an innovative pellet coating method. Frontiers in veterinary science. 2023; 10: 1-14. https://doi.org/10.3389/fvets.2023.1196884