Електронна вимірювальна система для вивчення сенсорів IoT - Браїловський, Володимир; Фіцак, Богдан; Ластівка, Галина; Рождественська, Маргарита (Безпека інфокомунікаційних систем та Інтернету речей, 2023)
В роботі обґрунтовано вибір методики і розроблено електронну вимірювальну систему, що надає можливості вивчати сенсори систем Інтернету речей. На основі аналізу існуючих методів побудови аналогічних систем обрано підхід та запропоновано методику забезпечення заданого рівня температури і вологості у кліматичній камері. Зокрема, визначення рівня відносної вологості для його подальшого регулювання здійснюється за допомогою еталонного давача відносної вологості та температури. Параметри досліджуваного студентами сенсора визначаються на основі вимірювання частоти генератора, реалізованого на мікросхемі NE555. Необхідний рівень вологості у кліматичній камері підтримується шляхом змішування вологого та сухого повітря, потоки яких регулюються засувками різного діаметра. Розроблена електронна вимірювальна система виготовлена, проведене її експериментальне випробування. Експериментальні результати залежності вологості у кліматичній камері, виміряні за допомогою еталонного сенсора DHT22, від співвідношення площ отворів у засувках свідчать про її нелінійність. Водночас залежність частоти генерованих коливань та ємності аналогового ємнісного давача вологості від відносної вологості у кліматичній камері є практично лінійною. За результатами експериментів отримане емпіричне співвідношення, враховане під час програмування пристрою і призначене для проведення подальших вимірювань відносної вологості. Основні характеристики розробленої електронної вимірювальної системи: діапазон регулювання відносної вологості – 40-80%, діапазон зміни температури – 20-80 °С, час встановлення заданого рівня вологості після заміни засувок – 6-7 хв. Електронна вимірювальна система може застосовуватись для навчальних цілей, а також для розв’язання практичних завдань щодо контролю та регулювання температури і відносної вологості повітря у замкненому просторі.